Chilli papričky – Koření pro krásu a do kuchyně

Plody rozmanitých tvarů a barev jsou základem koření známého pod názvem cayenský pepř či spíše chilli. Plané druhy pocházejí z Mexika, ale pěstovat si je můžeme i u nás doma. Dnes si o nich povíme více.

Domovem jsou chilli papričky ve střední a jižní Americe, kde byly pěstovány již tisíce let před invazí Španělů, kteří je nakonec přivezli do Evropy. Následně se rychle rozšířily po celém světě a existují stovky odrůd lišících se velikostí, barvou, tvarem i chutí.

Krása i za oknem

Chili je příbuzným druhem nám dobře známé zeleninové papriky roční (Capsicum annuum ‚L.). Je to až jeden metr vysoký keř s listem typickým pro papriky, avšak výrazně menším.

Kvete většinou bíle, někdy narůžověle, nebo jsou květy zbarveny do žluta. Nejzajímavější na rostlině jsou však plody různé velikosti, barvy a chuti. Podlouhlé, kulaté, tvaru zvonku či srdíčka jsou zelené přes žlutou, oranžovou, červenou až po tmavé odstíny do fialova, které dozrávají postupně, takže není vzácností vidět rostlinu současně kvést a plodit.

Která odrůda je nejlepší, nejhezčí, nejpálivější?

V první řadě je nutné si pořídit kvalitní osivo, což není žádný problém. Na trhu je obrovský výběr odrůd od mexických chilli papriček Jalapenos a Habaneros přes kultivary indické provenience, z nichž nejpálivější je Bhut Jolokia. Červená chilli papričkaK nejranějším odrůdám patří Cayenne yellow se žlutými podlouhlými plody vyšlechtěná v Americe.

Nejhezčí je však příjemně pálivá odrůda Chilly Chili s poměrně velkými květy a postupně dozrávajícími papričkami od světle žlutozelené do výrazně syté červené. K její přednosti patří i to, že neroste příliš do výšky a tvoří kompaktní keřík, takže se velmi hodí pro domácí pěstování v květináči.

Mezi oblíbené chilli papričky se řadí i odrůda Bolívijská duha, neboť poměrně drobné plody hýří všemi barvami od žluté přes červenou až do světle fialové.

Zkrátka a dobře, odrůdu chili papriček si můžete vybrat buď podle barvy a tvaru plodů nebo se zajímat o to, do jaké kategorie pálivosti patří. Podle stupnice pálivosti může nejpálivější chilli paprička dosáhnout až téměř nebezpečné hodnoty, kdy je manipulace s plody bez rukavic naprosto nemyslitelná. A co se týče konzumace takové „žiletky“? Na to raději ani nemyslet!

Chilli papričky pěstujte jako rajčata

Opravdu, rostlinky chili papriček mají stejné nároky na teplotu, zalévání i půdu stejně jako rajčata. Nějaký rozdíl mezi nimi ale přece jen je. Například doba výsevu, která se považuje za nejvhodnější okolo poloviny února. S výsevem se nevyplatí spěchat, protože rostlinky potřebují dostatek světla, a pokud chybí, jsou semenáčky slabé a vytáhlé.

Před výsevem namočíme osivo asi na den do vlažné vody. K výsevu můžeme použít substrát speciálně určený pro výsev semen nebo substrát pro plodovou zeleninu. Červená chilli papričkaVhodným řešením jsou rašelinové tablety, kterými kořínky prorostou a při přesazování se neporuší.

Semena jemně zasypeme suchým hrubým Agroperlitem a přikryjeme filtračním papírem nebo novinami. Pro vyklíčení je důležité udržovat papír stále vlhký. Aby substrát nevyschl, zaléváme rovněž do misky odspodu. Nejlépe osivo klíčí při teplotě 25 -26 °C.

První rostlinky se začnou objevovat zhruba po týdnu, ale závisí to na odrůdě a někdy se klíčení protáhne až na šest týdnů. Jakmile se na mladé rostlince objeví pravé lístky, můžeme semenáčky přesadit do květináče či truhlíku. Samozřejmě, plánujeme-li chilli papričky pěstovat venku, počkáme s umístěním truhlíku až do poloviny května, kdy pominou poslední mrazíky.

Chili jako letnička nebo pokojová květina?

S chili papričkami můžeme zacházet podle libosti. Doma za oknem jim během vegetace bude dobře jen za podmínky, že budou mít dostatek spodní vláhy. Velké nebezpečí hrozí na jižní straně, kde dochází ke spálení listů sluncem. Pokud máme možnost květináč umístit na balkón, bude jim přes léto venku určitě lépe.

Během vegetace tedy rostlince dopřejeme světlé teplé místo a po pár měsících nám rostlinka rozkvete a začne nasazovat papričky. Ty dozrávají průběžně. Papričky pak můžeme použít čerstvé, resp. je můžeme sušit.

Rostlinka kvete do podzimu a během zimy ještě dozrávají poslední papričky, které na keříku vydrží až do jara. Jakmile sklidíme poslední plody, rostlinku seřízneme asi tak jako muškáty. To znamená, že zkrátíme každý výhon zhruba o třetinu, odstraníme suché a nemocné výhony a postavíme ji na okno, aby měla dostatek světla. Brzy se dočkáme nových květů a pak už je pěstování stejné jako v předchozím roce.

Během sezóny nezapomínáme pravidelně přihnojovat a dopřát rostlince spodní zálivku. Podobně jako rajčata, resp. klasické papriky, je chilli paprička náchylná k napadení molicemi, mšicemi, ale i roztoči, proto rostlinky pravidelně kontrolujeme a v případě výskytu včas použijeme  hubící postřik.


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

One Comment - Napsat komentář

  1. Zajímavé čtení, pěstování chilli papriček se též zabývám. Na mých internetových stránkách o pěstování chilli papriček jsem uvedl i pár tipů na zpracování chilli papriček. Nechybí recept na domácí pálivou omáčku.

    Reagovat

Přidejte komentář