Oregano neboli dobromysl je jedna z nejoblíbenějších bylinek používaných v kuchyni. Jedná se o víceletou bylinu z čeledi hluchavkovitých. Divoce roste nejen ve Středozemí, ale i v mírnějších pásmech. České odrůdy dobromysli sice nejsou tak aromatické jako ty jižnější, pokud však na tuto „divokou majoránku“ na slunných stráních narazíte, nevyhýbejte se jí.
Popis bylinky
Oregano je typickou ingrediencí středomořské kuchyně. Italští, řečtí či španělští kuchaři se bez ní při své práci neobejdou. Ale oceníme ji koneckonců i v našich podmínkách. Dobromysl totiž své české jméno nezískala náhodou: kromě specifické chuti nabízí třeba úlevu při zažívacích potížích, a navíc podporuje trávení.
Poznáme jej podle světle fialových kvítků v hustých falešných okolících a drobných oválných, na konci zašpičatělých lístků. Dorůstá poměrně vysoko, kolem 60 centimetrů – ostatní bylinky na záhonku tedy obvykle převyšuje. Její chuť se trochu blíží zmíněné majoránce, je však méně výrazná, a proto najde uplatnění v širší škále pokrmů.
Pěstujeme oregano
Na vaší bylinkové zahrádce by oregano mělo zaujímat výsadní postavení. Vyberte mu proto nějaké prostorné, nejlépe dobře osvětlené stanoviště, kde se bude moci pořádně rozrůst. Hojně se sází třeba do skalek, vyhovuje mu totiž jen mírnější zálivka. Bude také tvořit zajímavou obrubu zahradních cestiček, nebo jej lze umístit rovnou do zeleninového záhonu. Rostlinku sázíme zjara, hned poté, co přejdou poslední mrazy. Všechny druhy oregana jsou mrazuvzdorné a odolají i nepříznivému počasí. Již v létě pak můžeme sklízet lístky.
Využití a zpracování
Velkou výhodou oregana je jeho univerzálnost – neztrácí totiž své chuťové vlastnosti ani po usušení. V kuchyni jej můžeme používat čerstvé (lístky a špičky výhonků sklízíme průběžně během vegetační sezony, tedy během léta a na podzim), v zimě pak používáme bylinku sušenou. Jak jsme již zmínili, oregano je nezbytnou součástí středomořské kuchyně, proto by nemělo chybět na žádné pizze, v rajčatových omáčkách na těstoviny, ale třeba i v pokrmech z brambor či luštěnin.
Konzumace oregana pozitivně ovlivňuje zažívání, ale jedná se rovněž o účinný léčivý při onemocnění dýchacích cest. V minulosti se v kombinaci s olivovým olejem užívalo při bolesti zubů a kloubů.