Kotvičník zemní neboli Tribulus terrestris patří ve světě bylinek k velkým oblíbencům. Tato původem asijská bylinka si vysloužila přezdívku zelené afrodiziakum či přírodní viagra. A ačkoliv se vyskytuje dnes po celém světě, volně ji téměř nenajdete. Přitom vypěstovat si tuto krásku na zahrádce není nijak složité. A my vám řekneme, jak na to!
Popis byliny: Jak vypadá kotvičník zemní?
Kotvičník zemní je jednoletá rostlina a jak sám název napovídá, drží se především u země. Má chlupatou, málo větvenou lodyhu a menší krátce řapíkaté listy, které jsou stejně jako lodyha poseté drobnými chloupky. V létě kvete kotvičník jednoduchými žlutými květy a dorůstá kolem 20–50 centimetrů.
Léčivé vlastnosti kotvičníku
Kromě zvýšení sexuálního libida a touhy po milování pomáhá kotvičník trávicímu traktu a močovému ústrojí. Společně s brusinkami a lichořeřišnicí tak vytvoří perfektní kombinaci na léčbu zánětu močového měchýře. U mužů příznivě působí na potenci, plodnost a léčbu prostaty. Podporuje tvorbu testosteronu a pomáhá budovat svalovou hmotu. Naopak u žen snižuje klimakterické potíže a celkově zlepšuje náladu. Použít se dá také jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní.
Pěstování: Je to v českých podmínkách možné?
Nejlepší je vypěstovat si kotvičník zemní už od semínka. Ta lze zakoupit v různých kamenných i online obchodech. Semínka si můžete předpěstovat doma a poté sazeničky sázet do záhonu, nebo je lze vysévat rovnou do truhlíků či záhonku. Ideální doba na výsev do truhlíku je začátek jara či podzim, s vyséváním do záhonu počkejte až do dubna.
Aby se semínka dobře rozvíjela, potřebují vlhčí zeminu. Jakmile však trochu vzrostou, vyžaduje kotvičník spíše sušší místo. Přemokření mu příliš nesvědčí. Pokud chcete libido podpořit i v kuchyni při vaření, zasaďte kromě kotvičníku také libeček lékařský. Má velice podobné účinky a dá se použít jako koření na maso či do polévek.
Sběr a zpracování
Sběr kotvičníku zemního je nejvhodnější provádět na začátku podzimu – v září. Sbírat se dá celá bylina, tedy kořen, stonek a listy. Rostlinu opatrně vytrhněte i s kořenem, očistěte a nastříhejte na menší části. Pak se můžete pustit do sušení. Jako ostatní usušené bylinky skladujte v temnu a suchu. Chcete-li používat čerstvý kotvičník, doporučujeme sbírat pouze nať.
Použití kotvičníku: Jak na čaj a tinkturu?
Z kotvičníku se nejčastěji připravuje čaj, který je velmi jednoduchý na přípravu: 3 čajové lžíce usušené natě zalijeme 500 ml vody a dáme na 30 minut vařit. Poté stačí přecedit a povzbudivý čaj je na světě.
A pokud máte kotvičníku víc než dost a čaj už vám leze i ušima, vyzkoušejte tinkturu. Do sklenice naskládejte hrubé vrstvy čerstvého kotvičníku a prokládejte podobně silnými vrstvami cukru. Takto zavřené ponechejte minimálně 8 týdnů na teplém a slunném místě. Přeceďte, vymačkejte zbylou šťávu a vzniklou tinkturu nalijte do tmavé skleničky. Tu uchovávejte na chladném a tmavém místě.