Středomořská bylinka, která už u nás není dávno neznámá. Saturejka zahradní je na první pohled nenápadná jednoletka, která však dokáže překvapit svou pronikavou vůní i chutí. Během května je ideální čas pro její výsev. Přečtěte si více o pěstování této rostliny i o jejím použití v kuchyni a v domácím léčitelství.
Popis bylinky
Saturejka zahradní (Satureja hortensis), příbuzná tymiánu a yzopu pocházející z oblasti Středomoří, se vyznačuje nenápadnými květy a intenzivním aromatem. Rostlina keřového vzrůstu dorůstá obvykle 15–30 cm. Listy velké přibližně 3 cm jsou mírně ochlupené. Drobné květy barvy růžové, bílé a bledě fialové vyrůstají od června do srpna a tvarem připomínají zvonečky.
Pěstování saturejky
Této středomořské krásce se daří na sluncem vyhřátých místech, kde může naplno rozvinout své aroma. Půdu vyžaduje humózní, dobře propustnou, která po deštích rychle schne. Špatně snáší zamokření. Vysadíte-li ji na zvýšený bylinkový záhon, bude vám jistě vděčná.
Výsev na záhon i do nádob
Saturejku vyséváme na záhon od konce dubna a především pak v květnu. Chcete-li si však sazeničky bylinky předpěstovat, doporučujeme provést výsev do truhlíku již během března. Vzrostlé rostlinky pak můžete vysadit (spon 25 × 25) na konečné stanoviště po 15. 5., kdy už nehrozí žádné mrazy, na které je saturejka náchylná. Přímé výsevy provedené dříve je z toho důvodu potřebné chránit při mrazících ochrannou textilní fólií.
Tip: Klíčivost semen saturejky se s časem výrazně snižuje, a tak je lepší vždy vše zužitkovat a v dalším období si pořídit nové.
Kdy a jak sklízet
Své nejintenzivnější aroma rozvíjí tato bylina krátce poté, co nasadí pupeny, a pak za plného květu. Chceme-li sklízet nať, abychom ji mohli sušit a používat ji během zimního období, počkejme, až bude v plném květu, tedy do července. Aby bylo aroma zachováno, měli bychom postupovat při sklizni podobně jako například u bazalky. Jednotlivé natě ostříhejme těsně nad zemí. Nezastřihávejme však všechny rostliny, ponechme si na záhonku alespoň 2–3, abychom i nadále mohli sklízet nať čerstvou pro okamžité použití.
Ze sklizených stonků si pak vytvořme drobné svazky, ne příliš husté, aby dobře usychaly, a pomocí provázků je následně zavěsme do vzdušného, stinného prostoru. Chceme-li sušit samotné listy, použijme na jejich sušení síta. Pozdně vysetou saturejku lze sklízet až do první poloviny září. Odklad sklizně se však nedoporučuje, hrozí totiž poškození mrazem.
Léčivé účinky a jejich využití
Látky obsažené v saturejce mají baktericidní, posilující, protiparazitický a stahující účinek. V lidovém léčitelství se využívá odvar ze saturejky při bolestech hlavy, při chřipce, nachlazení, kašli, při závratích, na vyvolání menstruace. Saturejka je hlavní bylinou bájného nápoje lásky, a ne náhodou. Dodnes se používá jako podpůrný lék při frigiditě a impotenci. Silice spolu s taniny v rostlině působí dráždivě na čich a dráždí periferní nervy, zejména v oblasti pánve.
V kuchyni je saturejka nepostradatelná při přípravě luštěnin a jiných jídel, která jsou nadýmavá. Působí totiž pozitivně na trávení. Bylinka se vyznačuje ostrou intenzivní chutí a vůní, která se skvěle hodí k méně výrazným masům. Při vaření používáme saturejku jako koření vždy opatrně, jinak by jídlo mohlo zhořknout. Ideální je použití malého množství těsně před dovařením. Můžete ji použít také při uzení, jako koření do polévek, pečených brambor či do pečiva.
ZDROJ:
BÖHMIG, Franz, Jürgen RÖTH, Bärbel RÖTH, Werner SCHURICHT a Barbara SCHÖN. Zahradničení den po dni: velký zahradnický rádce: 1686 rad, 532 kreseb. Přeložila Pavla DOUBKOVÁ. Praha: Euromedia, 2016.
BRABENEC, Miroslav. Pestovanie liečivých rastlín na malých plochách. Ilustroval Jozef BÔRIK. Praha: Svépomoc, 1983.
DUGASOVÁ, Aurélia a Dionýz DUGAS. Babkine bylinky: sprievodca našimi liečivými rastlinami. Praha: Cesty, 2002.
HÖHNE, Johannes a Paul Gerhard WILHELM. Dvanáct měsíců v zahradě: plánování, výsadba, pěstování, sklizeň. V Praze: Knižní klub, 2000.