Těstoviny se zrodily před několika tisíci lety neznámo kde. S největší pravděpodobností ale pochází z Itálie, kde se již od pradávna těšily velké oblibě. Dnes jsou základem nejedné světové kuchyně, včetně té české. Bohužel jsou ale u nás vnímány pouze jako nudle či typická kolínka. Přitom těstoviny mohou mít různé barvy, tvary a složení.
Kde těstoviny vznikly?
Jak a kde přesně těstoviny vznikly, se s jistotou neví. Někdo tvrdí, že je vynalezli Italové, jiní zase, že jejich původ sahá dále na východ. Co je ale jasné, je to, že jsou již po staletí tradiční součástí italské kuchyně. Záleží také na definici slova „těstoviny“, neboť v některých pramenech bývají za těstoviny považovány produkty zhotovené z rýže, ale přitom pravé těstoviny jsou připravovány zejména z pšenice.
Jiná teorie tvrdí, že těstoviny vznikly současně na různých místech. Možná proto jich také existuje tolik druhů. První zmínka o druzích těstovin se objevuje v textu Paola Zacchii z roku 1636. Díky němu víme, že již v té době existovaly macaroni, vermicelli, tagliolini a millefanti.
Jak se těstoviny dělí a jaké máme druhy?
Těstoviny můžeme dělit podle různých kritérií do několika kategorií. Záleží na tvaru, náplni, složení a způsobu použití. Nejznámější dělení je na vaječné a bezvaječné, plněné a neplněné těstoviny. K plněným se řadí například tortellini, jejichž tvar připomíná prstýnek a jež jsou plněné masem. Zástupcem neplněných těstovin jsou právě například špagety či penne. Dále je možné se setkat s těstovinami špaldovými, žitnými, celozrnnými či bezlepkovými. Tím to ale nekončí. Podle způsobu použití se dělí na polévkové nebo přílohové.
Zásadní je ale jejich tvar a tloušťka. Podle tohoto kritéria totiž můžeme dělit těstoviny na krátké a dlouhé, přičemž do každé skupiny patří desítky až stovky zástupců, jejichž jména jsou různorodá a pestrá. Kromě toho je třeba také zmínit těstoviny asijské, které mají zase své specifické rozdělení.
Asijské těstoviny
Asijské těstoviny mohou být součástí jak hlavního jídla, tak předkrmu. Pro zpestření se často přidávají do polévek.
Mezi základní druhy patří:
- Skleněné nudle pojmenované podle jejich vzhledu po uvaření. Základní složku těchto nudlí tvoří škrob zejména z mungo fazolí. Jejich příprava není nikterak složitá. Ovšem pokud je nechcete dělat domácí, neboť pro domácí výrobu je potřeba celá řada speciálních surovin. Koupené skleněné nudle se ale obvykle máčejí v teplé vodě po dobu 5–15 minut a poté se vaří ve vroucí vodě maximálně 3 minuty.
- Další zástupce asijských těstovin, konkrétně těstovin z Japonska, se nazývá soba a jedná se o světle hnědé pohankové, a tudíž bezlepkové nudle. Doba vaření soba nudlí ve vroucí vodě je obvykle 7 minut.
- Čínské nudle Lo mein se vyrábí z pšeničné mouky a vaří se 5–7 minut.
- Nudle Somen se opět vyrábí z pšeničné mouky a servírují se zejména chlazené. Po uvaření je nutné je rychle zchladit, aby se dále nevařily, neboť mají tendenci být rozvařené.
Italské těstoviny
Italské těstoviny se dělí zejména podle svého tvaru na krátké a dlouhé. Avšak můžeme se setkat i s těstovinami plněnými, polévkovými, zapékanými a vaječnými. Italové si na jejich přípravě nechávají opravdu záležet a je podle nich nezbytně důležité kombinovat určitý typ omáčky pouze s konkrétní těstovinou. Obecně platí, že jednodušší tvary se hodí k zelenině či rybám a naopak složitější tvary, jako například bucatini, jsou ideální k masovému ragú.
Jaké jsou výhody těstovin?
Těstoviny jsou oblíbené již od pradávna z několika prostých důvodů, které oceňujeme dodnes – dlouhá trvanlivost a rychlá, snadná příprava. Během několika chvil lze pomocí nich vytvořit chutné jídlo, a to s použitím pouze několika přísad. Zároveň není potřeba zvláštní kreativity, a přesto je možné vytvořit pokaždé trochu jiný pokrm.