Tymián, známý také jako řecká mateřídouška, je stálezelená víceletá rostlina původem ze Středomoří. Nachází bohaté využití jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. Známe více než sto druhů a odrůd této výrazně aromatické byliny.
Popis a pěstování
Tymián je divoce rostoucí polokeř vyhledávající slunná stanoviště s lehkou a propustnou půdou. Roste napůl vzpřímeně (dorůstá do výšky asi dvaceti centimetrů) a napůl plazivě a představuje mimo jiné krásnou dekorativní součást každé zahrady. Vykvétá drobnými kvítky nejčastěji růžové barvy (závisí na konkrétním kultivaru).
Lze jej pěstovat jak volně v záhonu, tak v květináči třeba na balkoně či na terase. Ve své domovině bez problémů přečkává zimu, v našich podmínkách některé výhony občas zmrznou. Doporučuje se proto jej na chladnější období roku ukrýt pod vrstvou listí nebo chvojí, případně přemístit do interiéru.

Tymián v kuchyni
Pokud máte rádi lehkou středomořskou kuchyni plnou zeleniny a olivového oleje, pak chuť tymiánu jistě dobře znáte. Jeho aroma se neztrácí ani při tepelné úpravě, což jej předurčuje k přidávání do pečených či vařených pokrmů. Je součástí mnoha omáček, masových, luštěninových či zeleninových pokrmů a nesmí samozřejmě chybět v salátech. Kořenící účinek tymiánu je nicméně silný a ke zdůraznění chuti stačí tedy jen nepatrné množství.
Léčivé účinky
Kromě svého využití v kuchyni tymián dobře poslouží i jako léčivka. O jeho příznivých účincích na lidské zdraví se zmiňují již nejstarší historické prameny, koupel s výtažky s tymiánu si údajně dopřávali Alexandr Makedonský nebo římští vojáci. I dnes jsou dobře známy zdravotní efekty tymiánové lázně: posiluje nervovou soustavu, zklidňuje organismus a dodává energii.
Při zánětech dýchacích cest se doporučuje popíjení tymiánového čaje, který při poruchách zažívání rovněž blahodárně působí na trávicí systém.