Vinná réva ve skleníku, zahradě i kuchyni: Rady a tipy nejen na pěstování

Vinná réva patří mezi velmi oblíbené popínavé rostliny, které nacházejí uplatnění nejčastěji pro zastínění pergoly. Réva se však dá pěstovat nejen takto, ale můžete z ní mít i užitek. Mnohdy nesprávnou volbou odrůdy si pěstitelé myslí, že se révě na zahrádce nikdy nebude dařit a proto ani nezjišťují, zda mají vůbec správnou odrůdu či její umístění je vhodné.

Réva vinná

Vybíráme vhodnou odrůdu révy vinné

Révu můžete pěstovat i v nevinařských oblastech a to díky výběru správné odrůdy. Mezi nejčastější označení patří réva bílá, modrá či růžová. Dále réva vinná bývá rozdělována na typy skleníkové a venkovní.

Výběr však s barvou nekončí, v dnešní době si i běžní pěstitelé mohou vybrat mezi peckatými – semennými či bezsemennými odrůdami. Pro pěstitele je určitě vhodnější vybírat mezi bezsemennými typy a to nejen z pohledu dětí, které nemají rády pecky, ale taktéž z pohledu následného zpracování plodů.

Hroznové víno

Vhodnou odrůdu vám jistě pomůže vybrat i prodejce v zahradnictví.

Pěstujeme a stříháme vinnou révu

Důležité je vybrat vhodné stanoviště pro již zakoupenou rostlinu. Pakliže se chystáme vysazovat skleníkovou odrůdu, vybíráme ve skleníku místo v rohu, aby rostlina nebránila dalšímu pěstování jiných plodin. Dále je vhodné připravit jednoduchou konstrukci na podporu bujně rostoucích šlahounů tak, aby réva rostla u stropu a nebránila volnému pohybu po skleníku. Pokud se rozhodnete vysazovat sazenici ven, vybírejte nejlépe kryté místo, kde vytvoříte opěrnou konstrukci nebo můžete nechat vinnou révu růst a plazit se po pergole.

Taktéž je dobré promyslet si, zda je stanoviště dostatečně osluněné, jelikož vinná réva vyžaduje dostatek slunečního záření. Pak už jen stačí zajistit pravidelnou zálivku a hnojení.

Střapce - hroznové víno

Pokud nenecháte révu přerůst a budete ji pravidelně na jaře zastřihávat, dočkáte se velké úrody. Mnozí pěstitelé doporučují révu vinnou zastřihávat na jaře a potom po násadě květů, kdy se už začnou tvořit malé bobulky. Nakonec se ještě sestřihává při dozrávání hroznového vína asi jeden až dva listy za posledním střapcem s hrozny.

Tip na zpracování hroznového vína

Nejlepší je konzumovat čerstvé hrozny přímo bez kuchyňských úprav, ale pokud jich máte nadbytek, můžete z nich například vyrobit rozinky. Výroba domácích rozinek je velice jednoduchá, a pokud máte doma sušičku, máte vyhráno. Střapec hroznového vína ponoříte na chvilku do horké vody, aby kožovitý povrch hroznů změknul, a pak kuličky oberete a každý nejlépe ještě naříznete nebo propíchnete vidličkou. Připravené hrozny vložíte do sušičky a sušíte, dokud konzistencí a tvarem nepřipomínají hrozinky.

Nezapomeňte však na to, že hroznové víno patří do skupiny ovoce, které po utrhnutí od mateční rostliny již nedozrává, takže nejdříve ochutnejte kuličku, zda nejsou bobule ještě kyselé, protože doma už nedozrají.


Zde můžete mít reklamu trvale za 99 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

2 Comments - Napsat komentář

  1. Prosím poraďte,na zahrade pestuji vinou revu,rodi bohaté,vysadil jsem do skleníku na zkoušku jednu hlavu za celou dobu jeden malý hrozinek jinak nic ,shanim podrobný návod jak révu správně pěstovat,muzete mi poradit děkuji s pozdravem Jan Soják

    Reagovat
  2. Prosím,vloni jsme přišli o celou sklizeň,asi 100kg !!! hroznů.Plíseň nebo padlí,bylo po úrodě.Vystříhala jsem to a na jedné straně-jeden druh,pustil šlahouny bez hroznů,na druhé straně,to je Velkopavlovická odrůda,mám záplavu hroznů.Hlídám je,kontroluji,vystříhala jsem,ale už jsem opět našla trs s našedlým povlakem.
    Mohu to ještě teď nějak ošetřit,aych opět nepřišla o vše?
    P.S Jsem absolutní amatér.

    Reagovat

Přidejte komentář