Zavařování zeleniny: okurky, čalamády a jiné přílohy

Sladkokyselé dobroty jsou oblíbenou přílohou k masu a dalším pokrmům. Nemusíte se však omezovat pouze na klasické okurky, nýbrž vyzkoušet i něco jiného. Inspirujte se některými recepty a udělejte si zásobu zeleniny i na zimu.

Nakládané okurky

Zavařování ovoceBudete potřebovat (na 10 sklenic o 500 ml):

  • 60 – 80 menších okurek, 5 menších cibulí, 1 mrkev, 15 bobkových listů, 30 kuliček nového koření, 50 kuliček černého pepře, asi 10 větviček kopru, 2 lžíce hořčičných semínek, 380 ml octa, 80 g soli, 300 g cukru krystal, 16 g kyseliny citronové

Postup:

  • Připravte si nálev z octu, 1,7 litru vody, soli, kyseliny citronové a cukru. Nálev přiveďte k varu, odstavte z ohně a nechejte vychladnout.
  • Omyté okurky naskládejte do čistých a suchých sklenic. Do každé sklenice vložte pár koleček mrkve, 1 až 2 bobkové listy, větvičku kopru, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře a 10 hořčičných semínek.
  • Sklenice zalijte octovým nálevem, zavíčkujte, vložte do zavařovacího hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a sterilizujte asi 20 minut.

Okurky s chilli papričkou

Budete potřebovat (na 4 sklenice o objemu 1000 ml):

  • 2 kg okurek, 50 g soli, 1 lžíce celého černého pepře, 1 lžička nového koření, 10 ks badyánu, 4 ks celé skořice, 4 střední cibule, 750 ml vinného octa, 100 g cukru krystal, 4 čerstvé chilli papričky

Postup:

  • Omyté okurky podélně rozkrojte, uložte do mísy, osolte a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Ve slaném nálevu je nechejte odležet 24 hodin. Odležené okurky propláchněte a naplňte do čistých sklenic. Přidejte cibuli nakrájenou na plátky a koření. Do každé sklenice ještě přidejte 1 chilli papričku.
  • Smíchejte ocet s vodou, přiveďte nálev k varu, rozpusťte v něm cukr a horkým nálevem zalijte sklenice s okurkami. Sklenice uzavřete a dejte do chladu. Nechejte je uležet aspoň 4 až 6 týdnů.

Uherská čalamáda

Budete potřebovat (na 5 sklenic o 500 ml):

  • 1 kg zelených paprikových lusků, 1 kg rajčat, hlávka bílého zelí (asi 750 g), 1 velká cibule, 1 feferonka, 1 l vinného či bylinkového octa, 1,5 l vody, 150 g cukru, 4 lžičky soli, 3 lžíce zrnek černého pepře, 1 balíček pomůcky ke konzervování Dr.Oetker

Postup:

  • Rozkrojte napůl paprikové lusky a odstraňte z nich vše včetně bílé přepážky. Omyté lusky pokrájejte na nudličky. Rajčata omyjte, vykrojte tvrdá lůžka a rozkrájejte na čtvrtiny. Očištěné zelí pokrájejte nebo nastrouhejte na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájejte na tenké plátky a rozdělte na jednotlivá kolečka. Z feferonky odstraňte stopku, jádřinec a nakrájejte ji na tenká kolečka. Takto připravenými a smíchanými surovinami naplňte sklenice.
  • Nálev připravte smícháním octu, vody, cukru, soli a zrnek pepře. Nálev přiveďte k varu a vařte do té doby, než se cukr nerozpustí. Do horkého nálevu přidejte pomůcku ke konzervování a nálevem plňte sklenice se zeleninou. Uzavřete nejlépe šroubovacím uzávěrem a otočte na 5 minut víčkem dolů.

Lahůdková kukuřice

Budete potřebovat:

  • Suroviny: 2,8 kg kukuřičných klasů (do 10 cm), 300 g cibule
  • Nálev: 2 l vody, 300 ml octa (8%), 150 g cukru, 50 g soli, 1 lžička celého pepře, 1 lžička celého nového koření, 3 bobkové listy
  • Lázeň: 4 l vody a 40 g soli

Postup:

  • Všechny suroviny na nálev smíchejte, povařte 5 minut a nechejte 2 hodiny vyluhovat. Očištěné kukuřičné klasy vložte do vroucí lázně ze slané vody a povařte asi 20 minut do poloměkka. Poté klasy sceďte, ochlaďte studenou vodou a spolu s cibulí (nakrájenou na kolečka) je naskládejte do menších sklenic. Zalijte scezeným nálevem, uzavřete a sterilizujte 15 minut při 80 stupních.

Paprikovo – houbová směs

Budete potřebovat (na 8 – 10 sklenic po 700 ml):

  • 1 kg papriky (směs paprik různých barev), 1 kg cibule, 2 kg čerstvých hub, 3 l vody, 60 g soli, 500 ml octa, 300 g cukru krystal, 20 kuliček nového koření, 6 bobkových listů

Postup:

  • Vodu smíchejte s cukrem, solí, octem, novým kořením, bobkovým listem a převařte. Do nálevu přidejte na papriku nakrájenou na plátky, proužky cibule a vařte 5 minut. Nakrájejte houby a ty zvlášť povařte asi půl hodiny, poté sceďte a přidejte k zelenině v nálevu. Zeleninovou směsí plňte sklenice, zalijte nálevem, uzavřete, dejte do hrnce, zalijte vodou a sterilizujte po dobu 5 minut.

Zde můžete mít reklamu trvale za 99 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

3 Comments - Napsat komentář

Přidejte komentář