Přemýšlíte nad originálním dárkem pro někoho ze svých blízkých? Jedlá kytice udělá radost všem bez ohledu na pohlaví i věk. Výběrem lahůdek a sladkostí ji navíc můžete přizpůsobit chutím dané osoby, takže s ní zaručeně nikdy nešlápnete vedle. Jak ale takovou jedinečnou kytici vyrobit? To vám prozradíme v následujících řádcích.
Jedlou kytici lze vyrobit pro každého
Jedlá kytice je dokonale variabilní. Na její výrobu si můžete připravit prakticky cokoliv vás napadne a cokoliv má osoba, které chcete kytici darovat, ráda. Muži, kteří si na květiny příliš nepotrpí, takový pugét z uzenin jistě uvítají. Stejně tak se nad kyticí plnou bonbónů rozzáří nejedna dívka. Jedlá kytice zkrátka představuje univerzální dárek pro muže, ženy i děti jakéhokoliv věku.

Nápadům se meze nekladou
Výroba jedlé kytice není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Není tedy třeba chodit k odborníkům, aby vám ji uvázali, ale můžete se do ní pustit klidně sami doma. V první řadě si musíte připravit všechny potřebné suroviny. Použít lze lízátka, žvýkačky, ovoce, uzeniny a zeleniny. Jedlou kyticí tedy můžete mile překvapit i vegetariány. Všechny připravené dobroty však musí jít napíchnout nebo jiným způsobem připevnit ke špejli.
Co budete potřebovat?
Nejprve si rozmyslete, zda chcete vyrobit klasický pugét, anebo kytku „zasazenou“ v květináči. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, budete potřebovat navíc k základním potřebám aranžovací hmotu a případně floristický drát. V případě tvorby zeleninové kytice můžete místo aranžovací hmoty použít hlávku ledového salátu.
- vybrané suroviny dle chutě
- špejle
- nůžky
- celofán
- stužku
- provázek
Postup
Než začnete, vše potřebné si vyskládejte na stůl a připevněte dobroty na špejle. Ovoce a zelenina se na špejle nejčastěji napichuje. Pokud vám ale napichování dělá potíže, můžete použít k uvázání floristický zelený drát. S jednotlivými surovinami si můžete pohrát tím způsobem, že je různě rozkrájíte na menší kousky, polejete například čokoládou nebo je naaranžujete do různých tvarů. Například z ředkviček a paprik lze udělat růže nebo také velice pěkně vypadá sýr vykrojený pomocí vykrajovátek na pečení.
Pokud jste se rozhodli pro klasickou kytici, je nutné, abyste k sobě špejle opatrně přikládali a zároveň sledovali, jak se k sobě jednotlivé suroviny hodí. Druhy dobrot můžete mezi sebou různě střídat, stejně tak můžete měnit délku špejlí. Kytici si jednou rukou přidržujte a druhou k ní přidávejte další a další špejle. Nakonec špejle pevně svažte provázkem, přebalte celofánem a znovu svrchu převažte širokou stuhou.

Pro začátečníky je leckdy vhodnější zvolit druhý typ kytice, a to ten, kdy se špejle s dobrotami zapichují do připraveného korpusu v květináči. Tímto korpusem může být například hlávka ledového salátu nebo aranžovací hmota. Podle velikosti květináče tedy vyberte velikost korpusu, připravte si všechny lahůdky na špejle a vložte korpus do květináče. Pokud vytváříte zeleninovou nebo uzeninovou kytici, můžete do květináče ještě naaranžovat listy kudrnatého salátu nebo okrasné kapusty, které budou z květináče vidět. Poté špejle do aranžovací hmoty zapichujte podle své kreativity a tak, aby nebyly vidět. Do krajů kytice se tak většinou hodí trochu větší dobroty, které špejle překryjí.
- SEOwolf.cz - Tvorba web? a online marketing v Praze? Rádi vám pom?žeme s vaším projektem