Sklizeň a zpracování vlašských ořechů

Vlašské ořechy patří mezi populární skořápkové plody, ze kterých se pečou skvělé dezerty i vánoční cukroví. Podzim je časem jejich dozrávání i sklizně. V článku vám poradíme, jak plody ořešáku sklízet, dozvíte se možnosti jejich skladování a dalšího zpracování. Nahlédněte s námi pod skořápku tohoto zdravého plodu.

Louskání vlašských ořechů
Sklizeň a zpracování vlašských ořechů

Jak sklízet vlašské ořechy

Nejlepší je nechat plody ořešáku královského přirozeně spadnout na zem a sbírat je pravidelně za suchého počasí. Ne vždy jsou však podmínky zcela ideální a musíme se jim přizpůsobit. Je-li větrno, vlašské ořechy padají ze stromu ve větší míře, s čímž je potřeba počítat. Musíme-li sklízet, když je vlhko, plody před dalším uložením nejprve sušíme v dobře větrané místnosti nebo na větru a následně je dosušujeme při pokojové teplotě.

Je-li to nutné, můžeme sklízení urychlit tak, že strom oklepeme či jím silně zatřeseme a následně opatrně setřepeme plody z jednotlivých větví. Chceme-li však plody kvalitní, dobře vyzrálé, je dobré je nechat spadnout přirozeně. Období sklizně se sice tak prodlouží, ale výsledek za to stojí. Sebrané či otrhané plody nechme vždy důkladně oschnout.

Plody ořešáku královského na stromě
Nechte zralé plody ořešáku spadnout na zem a až poté je sbírejte.

Jak sušit sklizené plody ořešáku

Před samotným sušením vlašských ořechů odstraníme z nich vnější slupku, která bývá zelená, někdy až černá. Při čištění si můžeme pomoci kartáčkem či proudem vody, kterým je však neomýváme. Ideální teplota sušení je okolo 20 °C. Aby ořechy dobře uschly, rozkládáme je na plátno či síto v jedné vrstvě a pravidelně je protřepáváme.

Po důkladném vysušení můžeme ořechy skladovat i se skořápkou v prodyšných nádobách, v rašlových či papírových pytlech na suchém, tmavém a chladném místě (např. na půdě). Takto uložené oříšky vydrží díky skořápce, která je chrání před vlhkem, teplem a kyslíkem, vyvolávajícím oxidaci a následné žluknutí, nejdéle. Přesto je nutné občas provádět kontrolu a poškozené plody vyhazovat.

Sušení vlašských ořechů
Skořápky s ořechy rozprostřete a nechte proschnout

Jak zpracovat vlašské ořechy

Receptů na zpracování vlašských ořechů je nepřeberné množství. Po jejich dosušení je můžeme vylouskat a jadýrka si schovat do sklenice či do uzavřeného papírového sáčku při pokojové teplotě. Máme-li je v plánu zpracovat v nejbližší době, je to ideální způsob.

Chceme-li, aby nám přece jen vyloupaná jádra ořešáku vydržela déle, můžeme je po uložení do nádoby nechat v lednici, kde vydrží 2 až 3 měsíce. Ti, co mají v mrazáku místo, mohou je do něj uložit v uzavřeném obalu až na 1 rok. Mnohonásobně déle jádra vydrží, pokud je zavaříme.

Zavařování vlašských ořechů

Sklenice naplníme až po okraj vlašskými jádry a následně sterilizujeme v troubě či zavařovacím hrnci na 80 °C po dobu 20 minut. Poté sklenice vytáhneme a uložíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uskladňujeme jako jiné zavařeniny.

Nakládání do soli

Aby nám vydržela jádra po celou zimu, můžeme je naložit se solí a vyschlými pilinami. Do čistých sklenic střídavě vrstvíme ořechy a sůl smíchanou s hoblinami a pilinami a následně je uložíme v chladné a temné místnosti.

Ořechy a med

Zdravý a velmi chutný způsob konzervace plodů vlašských ořechů je naložení do medu. Po vyloupání se jádra vloží do vysterilizovaných sklenic, které následně zalijeme medem, ideálně medovicovým či zcukernatělým, který před použitím rozehřejeme při velmi nízké teplotě.

A co se skořápkami?

Ať už vám skořápek zbude hodně, či málo, nemusíte je hned vyhazovat. Použít je lze pro výrobu vánočních dekorací či si z nich můžete uvařit čaj prospěšný pro dýchací cesty.

Čaj ze skořápek vlašských ořechů si připravíme tak, že necháme čisté skořápky půl hodiny vařit a následně odstát. Na 0,5 l čaje použijeme skořápky přibližně z 10 ks plodů.

Zdroje:
BÖHMIG, Franz, Jürgen RÖTH, Bärbel RÖTH, Werner SCHURICHT a Barbara SCHÖN. Zahradničení den po dni: velký zahradnický rádce: 1686 rad, 532 kreseb. Přeložila Pavla DOUBKOVÁ. Praha: Euromedia, 2016.

https://jaktak.cz/jak-zpracovat-vlasske-orechy-tipy.html

https://styl.instory.cz/zdravi/1177-vlassky-orech-jak-ho-neznate-pripravte-z-nej-ucinny-napoj-proti-kasli.html


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář