Vlašské ořechy patří mezi populární skořápkové plody, ze kterých se pečou skvělé dezerty i vánoční cukroví. Podzim je časem jejich dozrávání i sklizně. V článku vám poradíme, jak plody ořešáku sklízet, dozvíte se možnosti jejich skladování a dalšího zpracování. Nahlédněte s námi pod skořápku tohoto zdravého plodu.

Jak sklízet vlašské ořechy
Nejlepší je nechat plody ořešáku královského přirozeně spadnout na zem a sbírat je pravidelně za suchého počasí. Ne vždy jsou však podmínky zcela ideální a musíme se jim přizpůsobit. Je-li větrno, vlašské ořechy padají ze stromu ve větší míře, s čímž je potřeba počítat. Musíme-li sklízet, když je vlhko, plody před dalším uložením nejprve sušíme v dobře větrané místnosti nebo na větru a následně je dosušujeme při pokojové teplotě.
Je-li to nutné, můžeme sklízení urychlit tak, že strom oklepeme či jím silně zatřeseme a následně opatrně setřepeme plody z jednotlivých větví. Chceme-li však plody kvalitní, dobře vyzrálé, je dobré je nechat spadnout přirozeně. Období sklizně se sice tak prodlouží, ale výsledek za to stojí. Sebrané či otrhané plody nechme vždy důkladně oschnout.

Jak sušit sklizené plody ořešáku
Před samotným sušením vlašských ořechů odstraníme z nich vnější slupku, která bývá zelená, někdy až černá. Při čištění si můžeme pomoci kartáčkem či proudem vody, kterým je však neomýváme. Ideální teplota sušení je okolo 20 °C. Aby ořechy dobře uschly, rozkládáme je na plátno či síto v jedné vrstvě a pravidelně je protřepáváme.
Po důkladném vysušení můžeme ořechy skladovat i se skořápkou v prodyšných nádobách, v rašlových či papírových pytlech na suchém, tmavém a chladném místě (např. na půdě). Takto uložené oříšky vydrží díky skořápce, která je chrání před vlhkem, teplem a kyslíkem, vyvolávajícím oxidaci a následné žluknutí, nejdéle. Přesto je nutné občas provádět kontrolu a poškozené plody vyhazovat.

Jak zpracovat vlašské ořechy
Receptů na zpracování vlašských ořechů je nepřeberné množství. Po jejich dosušení je můžeme vylouskat a jadýrka si schovat do sklenice či do uzavřeného papírového sáčku při pokojové teplotě. Máme-li je v plánu zpracovat v nejbližší době, je to ideální způsob.
Chceme-li, aby nám přece jen vyloupaná jádra ořešáku vydržela déle, můžeme je po uložení do nádoby nechat v lednici, kde vydrží 2 až 3 měsíce. Ti, co mají v mrazáku místo, mohou je do něj uložit v uzavřeném obalu až na 1 rok. Mnohonásobně déle jádra vydrží, pokud je zavaříme.
Zavařování vlašských ořechů
Sklenice naplníme až po okraj vlašskými jádry a následně sterilizujeme v troubě či zavařovacím hrnci na 80 °C po dobu 20 minut. Poté sklenice vytáhneme a uložíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uskladňujeme jako jiné zavařeniny.
Nakládání do soli
Aby nám vydržela jádra po celou zimu, můžeme je naložit se solí a vyschlými pilinami. Do čistých sklenic střídavě vrstvíme ořechy a sůl smíchanou s hoblinami a pilinami a následně je uložíme v chladné a temné místnosti.
Ořechy a med
Zdravý a velmi chutný způsob konzervace plodů vlašských ořechů je naložení do medu. Po vyloupání se jádra vloží do vysterilizovaných sklenic, které následně zalijeme medem, ideálně medovicovým či zcukernatělým, který před použitím rozehřejeme při velmi nízké teplotě.
A co se skořápkami?
Ať už vám skořápek zbude hodně, či málo, nemusíte je hned vyhazovat. Použít je lze pro výrobu vánočních dekorací či si z nich můžete uvařit čaj prospěšný pro dýchací cesty.
Čaj ze skořápek vlašských ořechů si připravíme tak, že necháme čisté skořápky půl hodiny vařit a následně odstát. Na 0,5 l čaje použijeme skořápky přibližně z 10 ks plodů.
Zdroje:
BÖHMIG, Franz, Jürgen RÖTH, Bärbel RÖTH, Werner SCHURICHT a Barbara SCHÖN. Zahradničení den po dni: velký zahradnický rádce: 1686 rad, 532 kreseb. Přeložila Pavla DOUBKOVÁ. Praha: Euromedia, 2016.
https://jaktak.cz/jak-zpracovat-vlasske-orechy-tipy.html