Jako zázvor označujeme oddenky, které běžně kupujeme v obchodě, abychom si z nich připravili čaj na různé neduhy či je použili v kuchyni. Zázvorové oddenky lze také nechat naklíčit a vypěstovat si z nich vlastní rostlinu – zázvorovník. O tom, jak uspět při pěstování zázvorovníku, se dočtete v článku.

Popis rostliny
Zázvorovník lékařský (Zingiber officinale) je vytrvalá jednoděložná rostlina původem z Číny. Už od nepaměti se také pěstuje v Indii, indomalajské oblasti, Tichomoří či Africe. Jedná se o rostlinu z čeledi zázvorníkovité, do které patří také kardamom či kurkuma. Je to krásná rostlina vytvářející trsy dužnatých stonků dorůstajících výšky až 100 cm, z kterých vyrůstají dlouhé kopinaté listy. Květenství zázvorovníku je nádherné, v našich podmínkách se však objevuje málokdy. I přesto, že se jedná o exotickou rostlinu, si můžete zázvorník bez větších problémů vypěstovat doma a rozšířit tak svou sbírku pokojových rostlin.

Nakličování zázvoru
Běžně se doporučuje zázvor pro výsadbu koupit v období od podzimu do jara. Vysvětlení je prosté, v tomto období se k nám dostávají na trh oddenky, které nejsou ošetřeny „zbrzďovači“ růstu, a tak snadněji klíčí. Mnohdy v obchodě narazíte na kousky, které mají bílé pupeny. Takový zázvor je pro výsadbu ideální. Výsadbu však můžete provést v podstatě kdykoli během roku. Vhodný je i bio zázvor, který není chemicky ošetřený. Oddenky v běžné kvalitě stačí pak ponořit alespoň na den do vlažné vody, zbavíte je tak chemických látek. Jakmile se začnou objevovat bílé kořínky zpod pupenů, můžete oddenek zasadit. Množení přes oddenky se používá také u konvalinek či oddenkatých kosatců (neplést s cibulnatými kosatci).

Výsadba zázvorovníku
Oddenek je naklíčený a připravený růst, můžete se tedy pustit do sázení. Zázvorovník koření mělce a do šířky, proto ho vysazujeme do široké mělčí nádoby. I v klasickém květináči bude rostlina růst, ale nebude se jí v něm dlouhodobě dařit. Substrát by měl být humózní s dobrou propustností. Jako příměs je vhodný písek. Oddenek zázvorovníku vysazujeme mělce. Narašené části by měly být hned pod povrchem, zelené části nechte vykukovat.

Podmínky pro pěstování
Zázvorovník vyžaduje stálou teplotu. Po zasazení můžete oddenek umístit na slunečné místo, jakmile však začne růst, umístěte jej do stínu, jinak by mohlo dojít ke spálení rostliny. Zázvorovník je velmi citlivý. Okamžitě reaguje na nepříznivé podmínky či prudké změny, i proto, že roste velmi rychle. Nezbytná je tedy každodenní zálivka odstátou vodou do spodní misky. V období růstu rostlinu také přihnojujeme jednou za 14 dní tekutými hnojivy.

Sklizeň zázvoru
Období sklizně nastává přibližně po 9 měsících od výsadby. Počítejte však s tím, že rostlinu bude potřeba mezitím několikrát přesadit. Máte-li v plánu sklízet zázvor, omezte v tomto období hnojení a zálivku. Ponechte stonky oschnout, následně je odstřihněte a stažené oddenky posbírejte. Po umytí a usušení můžete zázvor použít v kuchyni, jak jste zvyklí. Část si můžete ponechat a znovu ji, poté co se začnou objevovat pupeny, vysadit. Pokud nechcete oddenky sklízet, jakmile rostlina uschne, zastřihněte ji a nechte v klidu. Omezte v tomto období hnojení i zálivku a vyčkejte na nové výrůstky. Až bude potřeba, rostlinu přesaďte.
ZDROJ:
https://www.jaktak.cz/jak-na-pestovani-zazvoru.html
http://www.zazvor.info/pestovani.php