Popularita cukety v našich kuchyních nezadržitelně roste. Cukety mají v kuchyni opravdu širokou škálu uplatnění a lze z nich připravit recepty na různé způsoby. O sladkých koláčích byste mnohdy ani neřekli, že jsou připravené právě z cukety, což je výhodné tehdy, když cuketě někteří členové rodiny moc neholdují…
Zapečené brambory s cuketou
Budete potřebovat:
- 300 g cukety, 200 g brambor, 30 g mozzarelly, 1 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, špetka sušeného tymiánu, trochu kopru, pepř, sůl
Postup:
- Česnek nasekejte nadrobno a spolu s nakrájenými cuketami osmahněte na oleji. Osolte, opepřete a přidejte bylinky. Předem uvařené brambory nakrájejte na plátky a spolu s plátky cukety ukládejte do zapékací mísy. Mozzarellu nakrájejte na proužky a ty uložte na zeleninu. Směs dejte zapékat do trouby předehřáté na 200 stupňů asi na 15 minut. Můžete konzumovat jako hlavní chod i jako přílohu.
Cuketové placičky s kari
Budete potřebovat:
- 400 g cukety, 150 g hladké mouky, 100 ml mléka, 3 mladé cibulky, 1 stroužek česneku, 1 vejce, ½ lžičky kari, ½ lžičky čerstvého tymiánu, ½ lžičky kypřícího prášku, mletý černý pepř, olej, sůl
Postup:
- Oloupanou cuketu nastrouhejte nahrubo, osolte, nechejte asi půl hodiny odležet a poté vymačkejte nahromaděnou tekutinu. Získanou šťávu smíchejte s kari, prolisovaným česnekem, najemno nasekanou cibulkou, posekaným tymiánem, osolte a opepřete. V misce smíchejte mléko, vejce, mouku, prášek do pečiva a přidejte k cuketové směsi. Všechno důkladně promíchejte. Vypracovávejte menší placičky a ty smažte na pánvi potřené olejem.
Cuketové hranolky v sýrovém těstíčku
Budete potřebovat:
- 1 středně velká cuketa, 150 g tvrdého sýra, 100 ml minerálky bez příchuti, 2 lžíce sójové omáčky, 5 lžic hladké mouky, 2 lžíce solamylu, 2 – 3 stroužky česneku, 2 vejce, 1 chilli paprička, černý pepř, sůl, olej
Postup:
- Očištěnou cuketu nakrájejte na hranolky dlouhé asi 6 – 8 cm a silné asi 1,5 cm. Smíchejte hladkou mouku, solamyl, minerálku, vejce, prolisovaný česnek, sójovou omáčku a utvořte hladké těsto. Osolte, opepřete, přidejte nastrouhaný sýr a najemno nasekanou chilli papričku podle chuti (bez semínek). Cuketové hranolky namáčejte do těstíčka a smažte dozlatova. Po usmažení je položte na ubrousky, aby se odstranil přebytečný tuk. Přílohou mohou být vařené brambory.
Cuketová buchta
Budete potřebovat:
- 3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky strouhané cukety, 1 hrnek oleje, 1 a ¼ hrnku práškového cukru, 2 vejce, bílý jogurt, 1 prášek do pečiva, lžička prášku do perníku, 1 vanilkový cukr, špetka skořice, troška rumu, rozinky nebo nasekané vlašské ořechy
Postup:
- Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, prášek do perníku, vanilkový cukr a skořici. Dále přidejte cuketu, olej, vejce, jogurt, rum a rozinky či ořechy a vše důkladně promíchejte. Směs rozetřete na vymazaný a vysypaný plech a pečte v předehřáté troubě asi na 200 stupňů.
Cuketový perník
Budete potřebovat:
- 45 dkg polohrubé mouky, 60 dkg nastrouhané cukety zbavené semínek, 25 dkg cukru, 3 lžíce kakaa, 0,5 hrnku ořechů, 1 čokoládový pudingový prášek, 2 dcl oleje, 1 dcl mléka, 1 prášek do perníku, 1 vanilkový cukr, 0,5 prášku do pečiva, lžička skořice,
Postup:
- Smíchejte mouku, cukr, kakao, ořechy, pudingový prášek, prášek do perníku i pečiva, vanilkový cukr a špetku skořice. Přidejte cuketu, olej a mléko a vypracujte těsto. Vlijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte při 180 stupních. Tip pro labužníky: do těsta můžete přidat ještě rozinky namočené v rumu a hotovou buchtu polít čokoládovou polevou.
Cuketové čatní
(Čatní neboli „chutney“ je zvýrazňující omáčka, která se konzumuje zejména k masu).
Budete potřebovat (na 2 sklenice po 500 ml):
- 1,5 kg cukety, 4 cibule, 250 ml bílého vinného octa, 350 g hnědého cukru, kousek čerstvého zázvoru, 150 g rozinek, 3 hřebíčky, 2 lžíce kmínu, špetka mletého černého pepře, 1 – 2 lžíce soli
Postup:
- Oloupanou cibuli nakrájejte na plátky, omyté a osušené cukety nakrájejte na tenká kolečka, oloupaný zázvor nakrájejte nadrobno. Do hrnce dejte cuketu, cibuli, rozinky, zázvor, ocet, hřebíček, koření, cukr a sůl. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi 45 minut, dokud se směs nerozvaří. Horkou směsí plňte sklenice, uzavřete a nechejte vychladnout. Po otevření směs rychle spotřebujte.