Cibule je ideální zeleninou pro zahrádkáře začátečníky

Cibule je nenáročná zelenina, která nepotřebuje žádné hnojení. Roste téměř všude, dobře uskladněná vydrží celou zimu a zvládne ji vypěstovat prakticky každý.

Pěstujeme cibuli kuchyňskou

Skromnější zeleninu snad ani najít nelze. Cibule nemá ráda jen čerstvě vyhnojenou a přemokřenou půdu. Nejlépe se cibuli daří na propustných písčitohlinitých půdách po bramborách nebo luskovinách. Stín jí nesvědčí, nejlépe se jí bude naopak dařit na prosluněném místě.

Cibulky ze sázečky

Cibule v košíkuPro zahrádkáře je nejpraktičtější pěstovat cibuli ze sazečky. Jedná se o malé cibulky o průměru 8 – 12 mm, které sázíme od března do dubna na vzdálenost 10 cm v řádcích 25 cm od sebe. Vrcholky cibulek musí být v úrovni půdy.

Péče v létě

Péče o cibuli během léta je opět nenáročná. Porost občas okopeme a zbavíme plevele, zaléváme jen když delší dobu neprší nebo za letních veder. Výhodnější je zalévat ráno, aby nať rychle oschla. Tím zabráníme vzniku a šíření plísně cibulové.

Sklizeň

Cibuli sklízíme, když začne nať žloutnout, krček se zatáhne a zhruba v polovině rostliny se začnou stonky ohýbat k zemi. Tehdy cibuli vytáhneme za nať a za pěkného počasí můžeme nechat jeden až dva týdny doschnout na záhoně.

Skladování cibule

Suchou cibuli skladujeme na v suché místnosti, kde teplota neklesne pod 3° C. Můžeme ji také svázat do copů a zavěsit.

Cibule množilka, sečka neboli šalotka

Její hlavní předností je pěstitelská jistota i v méně příznivých podmínkách, krátká vegetační doba a vynikající uchovatelnost. Výživná a ochranná hodnota je stejná jako u cibule kuchyňské, má ale o něco ostřejší chuť a vyšší obsah sušiny a cukru.

Nároky na pěstování i půdu má stejné jako cibule kuchyňská. Rozdíl je pouze v tom, že šalotku při březnové výsadbě můžeme sklízet jako zelenačku od začátku května. Jinak dozrává počátkem července.

Známkou zrání je pokládání natě a zasychání cibulek. To je nejvhodnější okamžik pro sklizeň.

Před uskladněním musíme šalotku dobře usušit, odstranit suchou nať, kořínky a opadávající sukničky. Uskladněná šalotka snese i mrazy až do -15 °C.

 

Pozor na škůdce: Nebojte se kombinované výsadby

Cibuli je obzvlášť vhodné pěstovat spolu s mrkví, petrželí nebo pastinákem, protože tyto rostliny navzájem odpuzují možné škůdce. U mrkve je to pochmurnatka mrkvová, která způsobuje „červivění“ mrkve, u cibule květilka cibulová.

Napadení květilkou také můžeme předejít tím, že poškozené a olámané listy včas odstraníme, aby jejich pach škůdce nelákal.

Proti plísni cibulové pomáhá ekologicky šetrný postřik z natě přesličky, ale samozřejmostí by měla být výsadba cibule každý rok na jiné místo. Nejhorším škůdcem cibule je totiž háďátko, které dokáže celou úrodu naprosto zlikvidovat a „stěhování“ cibule je proti němu nejúčinnější ochranou.

Základ české kuchyně, náročnost minimální

Kolik druhů cibule znáte? Bílou a červenou? A víte, která je lepší do salátu a která pod guláš? Přečtěte si článek http://hobbyrecepty.cz/vareni/cibule-v-kuchyni/

Dva druhy cibulePro roční spotřebu domácnosti stačí vypěstovat deset kilogramů cibule, což představuje záhonek o ploše 1,5 x2,5 metru.

Zdravé látky

Všechny druhy cibule obsahují cenné silice – fytoncidy, které jsou účinné proti bakteriím, plísním a virům. Látky obsažené v cibuli napomáhají pravidelnému trávení, regulují složení střevní mikroflóry, zvyšují chuť k jídlu, podporují činnost štítné žlázy, ledvin, oběh krevní a výměnu látkovou. Cibule se užívá i při kašli. Dále obsahuje karoten, vitamíny komplexu B, E a C, kterého má nejvíc zelená nať.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

4 Comments - Napsat komentář

  1. Dobrý den, mám prosbu. Sehnali jsme cibuli šalotku. Je poměrně veliká složená z několika cibulek. Má jí se sázet jednotlivé cibulky? I když jsou holé?
    Děkuji za laskavost. Chvátil J.

    Reagovat
  2. Irena Forejtová · Upravit

    Dobrý den, pane Chvátile.
    Cibule šalotka se většinou pěstuje jen na zahrádkách a sehnat sadbu není proto jednoduché. Pokud máte celý trs, rozdělte jej na jednotlivé cibulky. K výsadbě použijte jen cibulky nenarašené, bez plísně a mechanického poškození. Každá cibulka by měla mít i slupku, což je naprosto samozřejmé, jinak sadba v zemi zplesniví a nevyraší.

    Reagovat
  3. Pavelková Alena · Upravit

    Dobrý den,máme zasázenou cibuli a konečky natě nám žloutnou.Prosim o radu co se děje nebo udělali jsme někde chybu děkuji s pozdravem Pavelkova.A.

    Reagovat
  4. Irena Forejtová · Upravit

    Dobrý den, paní Pavelková. Domnívám se, že původcem žloutnutí natě může být moucha houbomilka česneková, která klade v březnu až v dubnu vajíčka na listy vzcházející cibule těsně nad zemí. Vylíhlé larvy vyžírají báze listů a působí jejich deformaci. Proti kladení vajíček pomáhá přikrýt záhon ihned po výsadbě netkanou textilií a ponechat ji na něm alespoň do doby, kdy rostliny dosáhnou výšky 10 cm. Na to už je ve vašem případě již pozdě. Můžete použít chemii – přípravky Dragon, Karate či Sumithion, jimiž se porost cibule postříká a podruhé postřik zopakovat za 14 dnů. Příčinou deformace listů může být i virová žlutá zakrslost cibule. Kromě zploštění a pokroucení listů jsou na nich různě intenzivní žluté pruhy. Cibule napadených rostlin jsou menší, špatně dozrávají a při uložení přes zimu předčasně raší.

    Reagovat

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít