Cibule je ideální zeleninou pro zahrádkáře začátečníky

Cibule je nenáročná zelenina, která nepotřebuje žádné hnojení. Roste téměř všude, dobře uskladněná vydrží celou zimu a zvládne ji vypěstovat prakticky každý.

Pěstujeme cibuli kuchyňskou

Skromnější zeleninu snad ani najít nelze. Cibule nemá ráda jen čerstvě vyhnojenou a přemokřenou půdu. Nejlépe se cibuli daří na propustných písčitohlinitých půdách po bramborách nebo luskovinách. Stín jí nesvědčí, nejlépe se jí bude naopak dařit na prosluněném místě.

Cibulky ze sázečky

Cibule v košíkuPro zahrádkáře je nejpraktičtější pěstovat cibuli ze sazečky. Jedná se o malé cibulky o průměru 8 – 12 mm, které sázíme od března do dubna na vzdálenost 10 cm v řádcích 25 cm od sebe. Vrcholky cibulek musí být v úrovni půdy.

Péče v létě

Péče o cibuli během léta je opět nenáročná. Porost občas okopeme a zbavíme plevele, zaléváme jen když delší dobu neprší nebo za letních veder. Výhodnější je zalévat ráno, aby nať rychle oschla. Tím zabráníme vzniku a šíření plísně cibulové.

Sklizeň

Cibuli sklízíme, když začne nať žloutnout, krček se zatáhne a zhruba v polovině rostliny se začnou stonky ohýbat k zemi. Tehdy cibuli vytáhneme za nať a za pěkného počasí můžeme nechat jeden až dva týdny doschnout na záhoně.

Skladování cibule

Suchou cibuli skladujeme na v suché místnosti, kde teplota neklesne pod 3° C. Můžeme ji také svázat do copů a zavěsit.

Cibule množilka, sečka neboli šalotka

Její hlavní předností je pěstitelská jistota i v méně příznivých podmínkách, krátká vegetační doba a vynikající uchovatelnost. Výživná a ochranná hodnota je stejná jako u cibule kuchyňské, má ale o něco ostřejší chuť a vyšší obsah sušiny a cukru.

Nároky na pěstování i půdu má stejné jako cibule kuchyňská. Rozdíl je pouze v tom, že šalotku při březnové výsadbě můžeme sklízet jako zelenačku od začátku května. Jinak dozrává počátkem července.

Známkou zrání je pokládání natě a zasychání cibulek. To je nejvhodnější okamžik pro sklizeň.

Před uskladněním musíme šalotku dobře usušit, odstranit suchou nať, kořínky a opadávající sukničky. Uskladněná šalotka snese i mrazy až do -15 °C.

 

Pozor na škůdce: Nebojte se kombinované výsadby

Cibuli je obzvlášť vhodné pěstovat spolu s mrkví, petrželí nebo pastinákem, protože tyto rostliny navzájem odpuzují možné škůdce. U mrkve je to pochmurnatka mrkvová, která způsobuje „červivění“ mrkve, u cibule květilka cibulová.

Napadení květilkou také můžeme předejít tím, že poškozené a olámané listy včas odstraníme, aby jejich pach škůdce nelákal.

Proti plísni cibulové pomáhá ekologicky šetrný postřik z natě přesličky, ale samozřejmostí by měla být výsadba cibule každý rok na jiné místo. Nejhorším škůdcem cibule je totiž háďátko, které dokáže celou úrodu naprosto zlikvidovat a „stěhování“ cibule je proti němu nejúčinnější ochranou.

Základ české kuchyně, náročnost minimální

Kolik druhů cibule znáte? Bílou a červenou? A víte, která je lepší do salátu a která pod guláš? Přečtěte si článek https://hobbyrecepty.cz/vareni/cibule-v-kuchyni/

Dva druhy cibulePro roční spotřebu domácnosti stačí vypěstovat deset kilogramů cibule, což představuje záhonek o ploše 1,5 x2,5 metru.

Zdravé látky

Všechny druhy cibule obsahují cenné silice – fytoncidy, které jsou účinné proti bakteriím, plísním a virům. Látky obsažené v cibuli napomáhají pravidelnému trávení, regulují složení střevní mikroflóry, zvyšují chuť k jídlu, podporují činnost štítné žlázy, ledvin, oběh krevní a výměnu látkovou. Cibule se užívá i při kašli. Dále obsahuje karoten, vitamíny komplexu B, E a C, kterého má nejvíc zelená nať.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

4 Comments - Napsat komentář

  1. Dobrý den, mám prosbu. Sehnali jsme cibuli šalotku. Je poměrně veliká složená z několika cibulek. Má jí se sázet jednotlivé cibulky? I když jsou holé?
    Děkuji za laskavost. Chvátil J.

    Reagovat
  2. Irena Forejtová · Upravit

    Dobrý den, pane Chvátile.
    Cibule šalotka se většinou pěstuje jen na zahrádkách a sehnat sadbu není proto jednoduché. Pokud máte celý trs, rozdělte jej na jednotlivé cibulky. K výsadbě použijte jen cibulky nenarašené, bez plísně a mechanického poškození. Každá cibulka by měla mít i slupku, což je naprosto samozřejmé, jinak sadba v zemi zplesniví a nevyraší.

    Reagovat
  3. Pavelková Alena · Upravit

    Dobrý den,máme zasázenou cibuli a konečky natě nám žloutnou.Prosim o radu co se děje nebo udělali jsme někde chybu děkuji s pozdravem Pavelkova.A.

    Reagovat
  4. Irena Forejtová · Upravit

    Dobrý den, paní Pavelková. Domnívám se, že původcem žloutnutí natě může být moucha houbomilka česneková, která klade v březnu až v dubnu vajíčka na listy vzcházející cibule těsně nad zemí. Vylíhlé larvy vyžírají báze listů a působí jejich deformaci. Proti kladení vajíček pomáhá přikrýt záhon ihned po výsadbě netkanou textilií a ponechat ji na něm alespoň do doby, kdy rostliny dosáhnou výšky 10 cm. Na to už je ve vašem případě již pozdě. Můžete použít chemii – přípravky Dragon, Karate či Sumithion, jimiž se porost cibule postříká a podruhé postřik zopakovat za 14 dnů. Příčinou deformace listů může být i virová žlutá zakrslost cibule. Kromě zploštění a pokroucení listů jsou na nich různě intenzivní žluté pruhy. Cibule napadených rostlin jsou menší, špatně dozrávají a při uložení přes zimu předčasně raší.

    Reagovat

Přidejte komentář