Svíčky jsou jedny z nejkrásnějších (a nejvoňavějších) dekorací interiérů. Pokud i vy jste propadly jejich kouzlu, přinášíme vám praktický a rychlý návod na výrobu vonných svíček vhodných i na relaxační masáže.
Tags: Doporučené
Majoránka: Nezbytná součást české kuchyně
Majoránka zahradní je jednoletá bylinka z čeledi hluchavkovitých, oblíbená v české kuchyni jako součást celé řady pokrmů. Pochází z oblasti jižní Evropy, severní Afriky a jihozápadní Asie, její chuť je velmi blízká dobromysli, které se podobá i vzhledově. Je ceněna nejen pro své typické intenzivní aroma, ale rovněž pro blahodárné zdravotní účinky.
Tymián: Chuť Středomoří, která přečká sušení, mráz i žár
Tymián, známý také jako řecká mateřídouška, je stálezelená víceletá rostlina původem ze Středomoří. Nachází bohaté využití jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. Známe více než sto druhů a odrůd této výrazně aromatické byliny.
Vypěstujte si vlastní klíčky
Jarní období je jako stvořené k tomu, abychom po dlouhém zimním strádání načerpali novou energii z čerstvých výhonků, které raší na záhoncích. Právě první zelené klíčky představují doslova gejzír zdraví prospěšných látek, pročišťují organismus a navíc skvěle chutnají.
Medvědí česnek: „Trendy“ bylinka plná jarní energie
Medvědí česnek je vytrvalá rostlina z čeledi amarylkovitých, jedna z prvních jarních bylin, které se hojně objevují na vlhčích, stinnějších stanovištích. Je nesmírně cenný z hlediska zdravotních účinků na lidský organismus. Medvědí česnek rovněž nachází bohaté využití v kuchyni.
Dobromysl obecná neboli stále oblíbenější oregano
Oregano neboli dobromysl je jedna z nejoblíbenějších bylinek používaných v kuchyni. Jedná se o víceletou bylinu z čeledi hluchavkovitých. Divoce roste nejen ve Středozemí, ale i v mírnějších pásmech.
Jak vyřezat dýni
Již v sobotu 31. října budou všechno anglosaské děti slavit Halloween, svátek Všech svatých. K nám tento svátek se všemi tradicemi příliš neproniká, typické vydlabávání dýní jsme si však také zamilovali. Jak takovou dýni vydlabat si ukážeme.
Bazalka pravá: Křehká královna vůní
Bazalka je stále populárnější bylinkou, kterou lze pěstovat jak na zahradě, tak doma v květináči. Bazalka je typická svou nezaměnitelnou vůní a chutí, díky které se z ní stala neodmyslitelná součást mnoha pokrmů – zejména italských salátů a těstovin.
Jak odstranit z vodovodní baterie vodní kámen
Vodovodní baterie jsou typickým cílem vodního kamene. Každý vodu vypíná mokrýma rukama, kapka zaschne a lesk je rázem pryč. Jak o baterie pečovat?
Bylinkový speciál: Levandule lékařská
Bylina známá pod latinským názvem Lavandula angustifolia, krajové a lidové označení levandule bývá dulenka nebo devandule. Popis Levandule je vytrvalá větvená rostlina – polokeř, který dorůstá výšky až 70 cm. Listy této byliny jsou čárkovitého tvaru, chlupaté a v dospělosti jsou zbarveny zeleně. Kvete velmi drobnými květy, které jsou zbarveny do fialova, ale najdeme i kultivar…