Milovaná i nenáviděná růžičková kapusta (Brassica oleracea var. gemmifera) patří ve světě zeleniny mezi obdivuhodné otužilce. Její růžičky můžeme sklízet čerstvé na zahradě i v hlubších mrazech, některé odrůdy vydrží teploty až -17 °C. Dopřejte si vitamíny v čerstvé podobě i v zimě. Poradíme vám, jak růžičkovou kapustu pěstovat a jak o ni pečovat i během zimy.

Jak pěstovat růžičkovou kapustu
Vlastní sazeničky růžičkové kapusty si můžete předpěstovat ze semene. Výsev se obvykle provádí během dubna. Chcete-li mít jistotu pokud jde o kvalitu sazenic a ušetřit i nějaký ten čas, můžete si během dubna/května koupit již vzrostlé sazeničky.
Aby nám růžičky kapusty začaly dozrávat později, v mrazivém počasí, provádíme její výsadbu až v létě. Vzhledem k velikosti vzrostlých rostlin a jejich náročnosti na prostor a živiny je vysazujeme v rozestupech po 60 cm. V letních měsících výsadbu provádíme až v pozdních odpoledních hodinách nebo když je zataženo, aby rostlinky netrpěly šokem z přesazení. Po výsadbě je nutné provést přiměřenou zálivku, aby se sazeničky dobře ujaly.
Jednotlivé rostliny dorůstají výšky až 75 cm. Aby u vzrostlých rostlin nedocházelo k poškození větrem, během pěstování kolem nich průběžně vršíme půdu, případně je můžeme podepřít pomocí kolíků. S příchodem chladného počasí doporučujeme provádět pravidelnou kontrolu stavu rostlin, zvláště zda se neobjevují plísně.
Sklizeň a skladování v zimě
První růžičky se na stoncích objevují po 3 měsících po výsadbě. K dozrávání dochází od spodní části rostliny směrem nahoru. Během léta/podzimu je proto obvykle sklízíme právě od nejspodnějších růžiček a souběžně odstraňujeme od spodní části i listy.

Zimní sklizeň je však nutné přizpůsobit podnebí a také konkrétní odrůdě. Některé odrůdy můžeme ponechat na záhoně a sklízet průběžně během mírné zimy. Jsou-li mrazy intenzivnější a rostliny jsou pokryté sněhem, můžeme je na záhoně nechat skladovat podle potřeby až do února. Při sklízení bychom pak měli následně odříznout celý košťál. Je-li potřeba urychlit dozrávání v horní části rostliny, stačí odstranit horní zelenou hlávku.
Ne vždy je však možné nechat rostliny tak dlouho na záhonu. Prudké změny teplot, ke kterým mnohdy v zimě dochází, jsou pro růžičkovou kapustu nesnesitelné. V takových situacích je lépe rostliny vyrýt ze země i s kořeny a umístit je do chladného pařeniště nebo do nádoby s vlhkým pískem umístěné ve sklepě.
Nejchutnější růžičková kapusta
Ideální chuť mají menší pevnější sevřené růžičky, velké přibližně 2,5 cm.
Nejchutnější je růžičková kapusta sklizená po prvních mírných mrazech přicházejících obvykle v prosinci. Ona změna teploty způsobí, že v plodech dojde k přeměně části sacharidů na jednoduché cukry, díky čemuž získají nasládlou chuť.
A jak si růžičkovou kapustu připravit?
Tato lahodná listová zelenina s oříškovými podtóny si ve vaší kuchyni jistě snadno najde své místo. Růžičky můžete vařit v páře i ve vodě, restovat v troubě nebo smažit na pánvi. Při jakékoli tepelné úpravě je důležité dodržet doporučenou dobu přípravy, aby byly zachovány nejen všechny zdraví prospěšné látky, ale i chuť.

Jako příloha k masu i salát
Růžičkovou kapustu lze připravit jako přílohu k masu na mnoho způsobů. Záleží jen na vás, zda dáte přednost celým růžičkám restovaným na másle, nebo vyzkoušíte lístky naloupat, blanšírovat a následně krátce smažit na olivovém oleji spolu s ančovičkami, chilli a česnekem. Užití růžiček je však daleko širší, používají se do polévek, salátů či k zapékání.
Tip: Chcete-li si připravit salát z listů růžičkové kapusty, vložte je po oloupání do hojně osolené vroucí vody přibližně na minutu a následně sceďte a zchlaďte studenou vodou. Jakmile budou lístky chladné, nechte je důkladně okapat. Takto upravené listy si zachovají svou křupavost, zelenou barvu i většinu živin.
Zdroje:
BÖHMIG, Franz, Jürgen RÖTH, Bärbel RÖTH, Werner SCHURICHT a Barbara SCHÖN. Zahradničení den po dni: velký zahradnický rádce: 1686 rad, 532 kreseb. Přeložila Pavla DOUBKOVÁ. Praha: Euromedia, 2016.
FERRIE, Suzie. V hlavní roli zelenina: pěstování, zdraví, krása, ruční práce, kuchyně. Praha: Tarsago Česká republika, 2015.