Jarní období je jako stvořené k tomu, abychom po dlouhém zimním strádání načerpali novou energii z čerstvých výhonků, které raší na záhoncích. Právě první…
Vlašské ořechy patří mezi populární skořápkové plody, ze kterých se pečou skvělé dezerty či vánoční cukroví. Podzim je časem jejich dozrávání i sklizně. V…
Milovaná i nenáviděná růžičková kapusta (Brassica oleracea var. gemmifera) patří ve světě zeleniny mezi obdivuhodné otužilce. Její růžičky můžeme sklízet čerstvé na zahradě i…
S příchodem chladných listopadových dní přichází čas na přípravu rebarbory neboli reveně pro lednové rychlení. Máte-li sazenice rebarbory ještě na záhonu, můžete je nyní…
Chystáte se na jarní výsadbu chřestu či křenu? Pak byste neměli rozhodně opomenout listopadovou přípravu půdy. Budete-li se držet daných doporučení a rad, vysazená…
Houby jsou zdraví prospěšné! Snižují hladinu cholesterolu, jsou dobrým zdrojem selenu, posilují imunitu a přitom nemají skoro žádné kalorie. Vyzkoušejte výtečný houbový guláš a…
Řeřicha zahradní je bylinka z čeledi brutnákovitých, kterou tradičně sklízíme na jaře ve formě klíčků. Pokud ji však vysejeme na zahrádku, k chuti může…
Šalvěj lékařská je jedním z nejznámějších zástupců čeledi hluchavkovitých a zároveň jednou z nejoblíbenějších léčivých bylinek. Kromě pestré škály blahodárných účinků na lidské zdraví…
Na českých zahrádkách bychom estragon v současné době našli spíše zřídka, daleko běžnější je ve francouzské či jihoevropské kuchyni. S tím, jak Češi objevují…
Petržel patří mezi nejznámější zástupce kořenové zeleniny, ovšem při vaření stejně dobře využijeme i její nať. Za tímto účelem byla vyšlechtěna speciální odrůda petržel…
Čerstvé bylinky jsou v kuchyni k nezaplacení, ovšem takový „luxus“ si bohužel můžeme dopřát pouze během letní sezony. V zimě si musíme vystačit s bylinkami sušenými či mraženými,…